Gianina Milascon

Semne care te avertizeaza ca esti intr-o relatie toxica

De ce oamenii stau in relatii toxice?

Se intampla din cauza faptului ca au perceptii gresite despre ei insisi: ca nu ar fi suficienti de buni,  din cauza fricii de a ramane singuri,  sau considera ca o relatie dificila este o sansa de a „creste spiritual”, sau depind financiar de partener.

Indiferent care ar fi motivele, este important de stiut faptul ca o relatie care nu te multumeste din toate punctele de vedere , dar mai ales in care nu exista conexiune emotionala (aceasta fiind una din cele mai importante calitati ) te  vei simti cat de curand: tradat, ranit, furios, indurerat, neiubit,  ceea ce duce în final la goluri sufletesti si rani emotionale.

„Un cuplu care merge bine nu este un cuplu care nu are probleme, ci un cuplu care stie să rezolve propriile lui dificultati” (R.Neuburger).

 

 În timp ce multe relatii pot afisa una sau doua dintre aceste caracteristici, relatiile toxice vor avea adesea mai multe semnale  de alarmă.

**Nu va intoarceti niciodata unul catre celalalt pentru  a va oferi sprijin emoțional.Preferi sa cauti sprijin in exteriorul relatiei.

**Partenerul tau încearca sa intrerupa relatiile pe care le ai cu familia , prietenii tai.

**Partenerul iti subliniaza fatul ca esti prost sau ca el este  „cel destept” din relatie; incearca sa te descurajeze cand incerci ceva nou pentru ca „nu vei reusi”.

**Partenerul tau nu iti  respecta raspunsul atunci cand spui „nu” la ceva.

**Partenerul  te pretuieste doar pentru un singur lucru, fie ca este vorba de sex, de aspectul tau sau de capacitatea ta de a castiga bani.

**Iti e greu sa identifici o modalitate prin care v-ati  sustinut si influentat reciproc. De exemplu, nu v-ați adaptat niciunul la interesele sau nevoile  celuilalt , nu v-ati creat un spatiu comun si in acelasi timp  nu v-ati oferit libertate de actiune si exprimare.

**Partenerul tau nu te face să te simți bine cu corpul tau; iti arata parul tau subtire sau pielea care nu mai e atat de ferma.

**Nu aveti sentimentul securitatii relatiei – v-ati despartit si impacat  de mai multe ori.

**Faceti lucruri de care va este rusine in timpul interactiunii reciproce, cum ar fi sa tipați în fata copiilor.

**Partenerul  respinge emotiile tale, în special fricanu iti arata compasiune, intelegere sau sustinere.

**Simti goluri interioare , frustrare , emotii negative mai mult decat  atunci când ai început relatia – esti mai putin increzator si poti vedea mai putine calitati pozitive la tine.

**Nu te simti capabil sa atragi atentia partenerului tau atunci cand vrei sa vorbești despre ceva important.

**Partenerul nu pare interesat de succesul tau , simti ca este gelos, simti ca sunteti in competie .

**Nu te simti  capabil sa te  increzi in partenerul tau . Daca ar fi sa-i dezvalui un secret al tau , sau ceva ce ai pe suflet si te nelinisteste ,nu  esti sigur ca  ar reacționa cu respect sau te-ar ajuta si sustine.

**Când nu sunteți de acord asupra unui lucru, el insista sa faceti lucrurile în felul lui, nu ia in considerare punctul tau de vedere. Iar tu accepti „ca sa fie bine” , astfel acumulezi frustrari.

**Te invinovateste mereu pe tine pentru esecurile din viata voastra, nu isi asuma responsabilitatile

**Partenerul tau respinge interesele si proiectele tale. El judeca lucrurile pe care le faceti dupa cat de important le percepe el, mai degraba decat cat de importante sunt pentru tine.

**Exista momente in care eviti sa vii acasa, deoarece  simti ca te-ai simti mai bine si mai relaxant  in compania unui  prieten / prietena , decat sa fii in prejma partenerului.

**Viata voastra impreuna pare scapata de sub control; de exemplu, amandoi cheltuiti mult mai mult decat castigati.

**Îti surprinzi partenerul mintind în mod repetat.

**Partenerul tau iese, dar nu-ti spune unde sau nu ajunge acasa cand este asteptat si nu are nicio explicatie.

**Iti faci griji ca  s-ar putea enerva atat de tare incat ti-ar face rau, ar putea fi violent.

**Cand va certati, unul sau amandoi deviniti intotdeauna defensivi. Nu puteti recunoaste niciodata ca cealalta persoana poate avea puncte de vedere  diferite.

**Sunteti foarte critici unul fata de celalalt si va simtiti in mod constant atenti la modurile în care nu sunteti „suficient de buni”

**Partenerul te  barfeste prietenilor si familiei extinse.

**Te gasesti  mintind alte persoane pentru ca ti-e rușine de comportamentul partenerului tau; de exemplu, oferind scuze pentru motivul pentru care nu s-au prezentat la un eveniment conform planificarii.

**Te simti singur

 

Concluzie

E important sa ne cunoastem noi pe noi insine, atunci cand facem parte dintr-un cuplu,sa intelegem preferintele pe care le avem si stilul de viata care ne este direct influentat de temperament. In acest mod vom sti sa delimitam nevoile personale de cele ale partenerului, fara a pune presiune pe relatie si fara asteptari ca celalalt să fie în permanent acord cu ceea ce ne implineste pe noi ca individualitate separata.

Putem in orice moment, daca ne dorim sa fim într-un cuplu, sa negociem si să renuntam la rigiditatile ce produc conflicte, uneori insurmontabile. 

Ți-a plăcut articolul? Vrei să citești și alte articole pe care le ofer doar membrelor comunității?

Articole asemănătoare

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

shares