Meditatia nu e un moft , si nu vorbim aici de ritualuri spirituale ale calugarilor budisti.
Meditatia este cunoscuta din cele mai vechi timpuri , ca un instrument pentru sanatate si succes ,pentru ca imbunatateste concentrarea mentala,stimuleaza creativitatea, relaxeaza tensiunile fizice si stresul emotional si ne face mai constienti de potentialul nostru nemarginit.
Pentru mine nu exista o zi fara meditatii . In acest sens, nu ma scuz sa spun “ nu am timp”.
Ce este meditatia ?
Meditatia propiu-zisa incepe in momentul in care gandurile si emotiile au fost
linistite . Este o stare de intensa constientizare interioara , o stare in care atentia
ta nu mai este angajata in ovationarea continua a paradei de probleme si proiecte in care viata marsaluieste peste tine, ci este captivata de experienta supraconstienta interioara.
Meditatia mai poate fi definita , de asemenea , mai general , ca orice practica al carei scop este constientizarea .
Pentru ca acestea sunt cele 3 stari ale constiintei : nu doar constientul si
subconstientul ( despre care majoritatea oamenilor stiu cate ceva ), ci si
supraconstientul ( despre care putini stiu ceva ).
CONSTIENTUL este centrul constiintei conferind simtul identitatii personale. Datorita CONSTIENTULUI ai capacitatea de a-ti directiona atentia si constienta de a-ti implini nevoile, de a-ti oferi directie si scop si nu in ultimul rand de a ghida subconstientul. El reprezinta doar o mica parte din constiinta noastra totala . O parte cu mult mai mare rezida in subconstient .
SUBCONSTIENTUL , popularizat in timpurile moderne de Sigmund Freud, functia sa primara fiind memoria.Este sursa emotiilor, sentimentelor, deprinderilor,comportamentelor. Subconstientul comunica cu noi prin simboluri, vise, imaginatie, sentimente, senzatii. El reprezinta partea ascunsa,dar adeseori dominanta a psihicului nostru. El ne influenteaza comportamentul,insasi atitudinea noastra fata de viata, fiind asemenea unui vast ocean pe fundul caruia exista munti,vai,campii intinse. . In subconstient avem inradacinate acele obiceiuri vechi, sabloane primite de la parinti, prieteni, societate, deseori distructive .
Prin comparatie, SUPRACONSTIENTUL reprezinta un grad mult mai inalt al constiintei . Pe buna dreptate , el este adevarata sursa a intregii constiinte .
Totusi , supraconstientul ne insoteste permanent , doar ca nu este dinamic in cazul constiintei noastre din starea de veghe .
De la acest nivel superior ne vin intuitiile si inspiratiile bruste si profunde , cand mintea se afla intr-o stare de calm si inaltare . Aceste intuitii pot patrunde lumina starii de veghe a ego-ului asemenea unor comete stralucitoare care au fost zarite uneori , pe cer chiar si in miezul zilei .
Supraconstientul este domeniul adevaratelor viziuni . El cuprinde extazul trait in perioadele indelungate de rugaciune intensa sau de inaltare interioara , cand
nelinistea ego-ului a fost, temporar , redusa .
El este denumit si SINELE SUPERIOR sau SINELE SURSA, cel care ghideaza si inspira.
Mintea constienta , dependenta de intelect , cauta solutii rationale pentru problemele sale . Mintea subconstienta influenteaza intelectul , furnizandu-i
sentimente profund inradacinate , obiceiuri comportamentale și inclinatii personale . Obiceiurile daunatoare , cu toate ca sunt greu de izgonit din minte , pot fi directionate , prin eforturi permanente, constiente, pe canale pozitive .
Pentru ca omul sa fie implinit, fericit, sanatos, trebuie ca cele trei parti sa fie in armonie, lucrand ca o echipa.
Calea directa de a ne armoniza este meditatia . Atitudinea esentiala pentru o meditatie corecta este ascultarea . Diferenta dintre rugaciune si meditatie este aceea ca , prin rugaciune vorbim cu Dumnezeu , in vreme ce prin meditatie , ii ascultam raspunsurile .
In timpul meditatiei , mintea trebuie sa ramana receptiva . Nu-ti poti gasi calea spre meditatia profunda gandind . Asa cum nici la intuitii , nici la inspiratii nu poti ajunge prin gandire . Intelepciunea nu poate fi decat primita : nu o poti concepe . Adevarul trebuie sa fie perceput in acea stare de constiinta calma care este supraconstientul .
Prin urmare, meditatia nu are legatura cu crearea unor raspunsuri : ea inseamna perceperea sau receptionarea lor.Iar acesta este secretul creativitatii .
Meditatia inseamna ascultare . Mintea trebuie sa-si suspende activitatea normala de analizare , de cantarire a alternativelor si in general , sa-si suspende “ vorbaria “ din cauza careia nu mai poate percepe melodiile pe care i le canta supraconstientul.
Meditatia este un proces de revenire la propria esenta. Inseamna sa inveti sa relationezi cu viata si cu mediul asa cum esti tu, nu asa cum vor sa te
defineasca altii.
Meditatia zilnica te va conduce la linistea pe care o cauti de atata timp.
Linistea sufletului tau te asteapta in centrul propriei tale fiinte.
Cat de mult sau cat de indelung meditezi depinde de tine. Depinde de cat de profund reusesti sa te bucuri de aceasta practica. Totusi , iti recomand sa faci din meditatie o practica zilnica. Insa si aceasta ramane la latitudinea ta.
Cu cat meditezi mai regulat si mai profund , cu atat mai repede vei avea ocazia sa descoperi ca actionezi intotdeauna dintr-un centru de liniste launtrica .
Daca ar fi sa enumar toate beneficiile meditatiei, as scire 10 pagini si te-as plictisi. Iti scriu doar cateva:
-restabileste starea de sanatate
-capeti claritate mentala si ideile vin mai usor
-deblochezi creativitatea
-somn mai profund
-reduce stressul
-celulele se regenereaza
-calmeaza emotiile
-trezeste intuitia
-creste vibratia , oferindu-ti protectie fata de energiile negative
-reduce tensiunea si migrenele
Vreau sa stii ca toti oamenii de succes ai lumii mediteaza : Anthony Robbins,
Joe Dispenza, Robert Kiyosaky, Louis Hey, Jim Carrey, Barack Obama, Richard Brandson, Jack Dorsey, Larry Schultz, Tim Cook și CEO-ul Xerox Ursula Burns si multi altii.
Tu meditezi ?
Sa stii ca meditatia nu depinde de nivelul de studii, de functia pe care o ai, de orientarea politica sau religioasa. Nimic din toate astea nu conteaza.
Ceea ce conteaza e dorinta de a-ti creea o stare de bine , care duce la realizari in toate sferele vietii tale.
Si poti sa faci asta ! Doar daca doresti acest lucru.
Din proprie experienta iti spun, si insist sa o practici !